Onderzoeken tijdens uw zwangerschap

Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap ziet vaak niemand nog dat u zwanger bent. Toch gebeurt er in deze periode al veel: alle belangrijke organen van uw kindje worden gevormd. Het is dan ook belangrijk dat u zich al vroeg in de zwangerschap meldt bij een verloskundige. Zij geeft u informatie over wat u zelf kunt doen om uw zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen.

De eerste afspraak met de verloskundige

De eerste afspraak met de verloskundige vindt meestal plaats rond de achtste week van uw zwangerschap. De verloskundige stelt u tijdens de eerste afspraak vragen over uw eigen gezondheid en die van uw partner. Ook zal ze vragen of er erfelijke aandoeningen of ziekten in de familie voorkomen. Tijdens deze eerste afspraak wordt u naar het laboratorium verwezen voor bloedonderzoek voor het bepalen van onder andere uw bloedgroep en de rhesusfactor, een aantal infectieziekten, het ijzer- en bloedsuikergehalte.

Controles tijdens uw zwangerschap

Hoe langer u zwanger bent, hoe vaker u voor controles naar uw verloskundige gaat. Tijdens de controles onderzoekt de verloskundige:

  • de grootte van uw baarmoeder en de groei van de baby
  • uw bloeddruk
  • de hartslag van uw baby
  • de ligging van uw baby

Daarnaast geeft de verloskundige u advies over onder andere: