Vervolgonderzoek bij uw baby

Tijdens de echo’s, het bloedonderzoek of de prenatale screening kunnen bevindingen aanleiding geven om vervolgonderzoek te doen naar mogelijke afwijkingen of aandoeningen bij uw kindje. De keuze voor het uitvoeren van vervolgonderzoek is echter altijd aan u zelf.

Soorten vervolgonderzoek tijdens uw zwangerschap

Er zijn verschillende soorten vervolgonderzoek mogelijk. Zo kunt u een uitgebreidere echo laten maken in het Medisch Centrum Leeuwarden wanneer de 20 weken echo of een echo op een ander moment vragen oproept over de gezondheid van uw baby.

Wanneer er signalen zijn dat uw kindje mogelijk een chromosomale afwijking heeft, kunt u kiezen voor een vlokkentest of vruchtwaterpunctie om zekerheid te krijgen. De keuze zal mede afhankelijk zijn van de aard van de gevonden afwijking en de zwangerschapsduur waarbij deze wordt gevonden.

De vlokkentest

Bij de vlokkentest zuigt de arts vlokken van de moederkoek uit uw baarmoeder op. Deze vlokken bevatten DNA van uw kindje, dat het laboratorium onderzoekt op chromosoomafwijkingen. De arts kan de vlokkentest vaginaal doen of via een prik in uw buik. In het MCL wordt dit onderzoek via de vagina verricht.  De kans dat u een miskraam krijgt als gevolg van de vlokkentest is ongeveer 0,5 procent.

Een vruchtwaterpunctie

Een derde vorm van prenataal onderzoek is de vruchtwaterpunctie. Via uw buikwand zuigt de arts met een naald een beetje vruchtwater uit uw baarmoeder. In het vruchtwater zit het DNA van uw kindje. Dit onderzoekt het laboratorium op afwijkingen. Net als bij een vlokkentest is er een kleine kans op een miskraam, namelijk 0,3 tot 0,5 procent.

Nadenken over vervolgonderzoek

Uit het vervolgonderzoek kan als resultaat komen dat er geen reden tot ongerustheid is. Een enorme opluchting, die uw zwangerschapsperiode een stuk makkelijker maakt. Uit het vervolgonderzoek kan echter ook als resultaat komen dat er iets mis is met uw baby. Wat doet u wanneer uw kindje niet helemaal gezond blijkt te zijn? En wanneer maakt u de keuze om de zwangerschap voortijdig af te breken?

Zware en emotionele keuze

Wanneer de uitkomst van het vervolgonderzoek slecht nieuws is, staat u voor een lastige en emotionele keuze. Laat u het kindje komen of besluit u om voortijdig de zwangerschap af te breken? Een besluit dat u het beste kunt nemen samen met uw partner en naasten in uw omgeving.

Ook uw gynaecoloog en verloskundige kunnen u hierbij ondersteunen. In het MCL krijgt u tevens ondersteuning van een maatschappelijk werkster. Zo nodig wordt u verwezen voor een second opinion naar het UMCG of de klinisch geneticus.