Slecht nieuws

Wanneer uit het prenataal onderzoek blijkt dat uw ongeboren kindje een afwijking of aandoening heeft, volgt allereerst een gesprek met uw arts of gynaecoloog. Hij of zij zal u vertellen wat de gevolgen zijn van de aandoening op het leven van uw baby en uw toekomst als gezin. Afhankelijk van deze prognose kunt u besluiten de zwangerschap voort te zetten of voortijdig te beëindigen.

Een emotionele keuze

Welke besluit u ook maakt, het zal een zeer emotionele keuze zijn. U weet immers nooit hoe het in de toekomst zal gaan. De afwijking of aandoening van uw kindje kan zo ernstig zijn dat het rationeel verstandiger is om de zwangerschap af te breken. Deze keuze kunt u alleen als ouders maken.

Natuurlijk probeert uw verloskundige zorgverlener u daarbij zo goed mogelijk te begeleiden. Ook krijgt u ondersteuning van een maatschappelijke werkster in het MCL; zij ondersteunt u bij het maken van de beslissing die past bij wat uw hart u ingeeft.

Contact met andere ouders

Voor de meeste aandoeningen of afwijkingen bestaat een contactgroep. Dit zijn veelal ouders die u voor zijn gegaan en weten hoe het leven eruit ziet wanneer uw kindje een bepaalde ziekte of aandoening heeft. Contact met deze ouders kan u helpen bij het maken van uw keuze.

Voorbereiden op de bevalling

Wanneer u besluit dat u bij ernstige afwijkingen de zwangerschap niet afbreekt, kan het zijn dat de arts u aanraadt in een specialistisch ziekenhuis te bevallen. Zo’n ziekenhuis is meer gespecialiseerd in de aandoening van uw baby, waardoor het kindje meteen de juiste zorg krijgt na de geboorte. Denk bijvoorbeeld aan een kindje met een hartafwijking.