Bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek
Na het eerste bezoek aan uw verloskundige zorgverlener wordt u gevraagd bloed te laten prikken bij het laboratorium of neemt de verloskundig zorgverlener zelf bloed bij u af. Uw bloed wordt onderzocht op verschillende dingen. Allereerst kijkt het laboratorium of uw Hb-gehalte goed is, om bloedarmoede op te sporen. Ten tweede onderzoeken ze of uw suikergehalte goed is. Als derde wordt het bloed onderzocht op bepaalde infectieziekten. En tot slot onderzoekt het laboratorium welke bloedgroep u hebt.
Uw bloedgroep is belangrijk als u zwanger bent
Het is van groot belang om te weten welke bloedgroep u hebt. Mocht u tijdens de bevalling een bloedtransfusie nodig hebben, dan kunnen de artsen sneller het juiste bloed bestellen. Maar ook voor de gezondheid van uw kindje is het belangrijk om te weten welke bloedgroep u hebt.
Rhesus-D en Rhesus-c
In het laboratorium wordt uw bloedgroep bepaald en de rhesusfactoren D en c. Wanneer blijkt dat u bloedgroep Rhesus-D negatief of Rhesus-c negatief hebt, is het mogelijk dat u tijdens de zwangerschap antistoffen aanmaakt tegen het bloed van uw kind. Uw baby kan dan bloedarmoede krijgen in uw buik. Het is echter uitermate zeldzaam dat dit gebeurt.
Bloedonderzoek in zwangerschapsweek 27
Als u rhesus-D negatief bent is er in week 27 van uw zwangerschap een bloedonderzoek nodig om te onderzoeken welke rhesus-D factor uw kindje heeft en of u antistoffen aanmaakt. Als uw kindje Rhesus D-positief is, krijgt u een injectie in de 30ste zwangerschapsweek om te zorgen dat eventuele antistoffen worden afgebroken. De baby merkt hier niets van. Binnen 24 uur na geboorte krijgt u nogmaals deze injectie. Wanneer blijkt dat u antistoffen heeft aangemaakt, is aanvullend onderzoek nodig in het MCL.
Als u Rhesus-c negatief bent zal eveneens in week 27 van uw zwangerschap bloed bij u worden afgenomen. Het is niet mogelijk om te bepalen of het kindje Rhesus-c positief of negatief is. Er zal alleen worden gekeken of u antistoffen aanmaakt. Indien blijkt dat u antistoffen aanmaakt, zal aanvullend onderzoek in het MCL nodig zijn.
Op de website van het RIVM en in de folder Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap vindt u meer informatie over bloedgroepen en rhesusfactoren.
Lichamelijk onderzoek
Naast het bloedonderzoek voert de verloskundige ook regelmatig een lichamelijk onderzoek bij u uit. Daarbij onderzoekt ze de groei, de ligging en de hartslag van uw baby. Ook volgt ze uw gezondheid en wordt de bloeddruk elk consult gemeten.