Zwangerschapsonderzoek en prenatale screening
In uw buik voltrekt zich in negen maanden tijd een indrukwekkend groeiproces. De bevruchte eicel groeit in 40 weken uit tot een klein en volledig mensje. Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende mogelijkheden om de groei en ontwikkeling van de baby te volgen.
Doel van prenataal onderzoek
Prenataal onderzoek heeft allereerst tot doel om te zien hoe uw kindje zich ontwikkelt. Het is voor de verloskundige van groot belang om op tijd in de gaten te hebben wanneer er zich onverhoeds complicaties voordoen. Ook kan onderzoek uitwijzen of er afwijkingen zijn bij uw kindje. In dat geval is vervolgonderzoeknodig om uit te wijzen hoe ernstig de afwijking of aandoening is.
Verschillende soorten prenataal onderzoek
- echografie
- bloedonderzoek en lichamelijk onderzoek
- screening op Down Syndroom
- vervolgonderzoek naar afwijkingen
- NIPT, vlokkentest en vruchtwaterpunctie
Wat u alvast moet weten over prenatale screening
Prenatale screening is onderzoek naar syndromale en lichamelijke afwijkingen bij uw kindje. Prenatale screening is niet verplicht. Uw verloskundige zorgverlener kan u helpen bij het maken van de keuze om prenatale screening te laten uitvoeren. Maar wat gebeurt er wanneer u slecht nieuws krijgt? En wat doen we met uw gegevens? Daarnaast brengen de onderzoeken kosten met zich mee. Wie betaalt dat? Zaken die we hier bespreken.