De zwangerschap afbreken

De zwangerschap afbreken kan een moeilijke beslissing zijn. Het is dan ook aan te raden om dit besluit niet alleen te maken. Bespreek uw besluit met mensen in uw omgeving die u vertrouwt. Het is een beslissing die u naderhand niet terug kunt draaien en die soms invloed kan hebben op de rest van uw leven. Het is aan de andere kant goed om te weten dat veel vrouwen die tot een abortus beslissen daar later goed mee overweg kunnen.

Wettelijke afspraken over abortus

Tot aan week 24 van uw zwangerschap kunt u kiezen voor een voortijdige afbreking van uw zwangerschap via een abortus in een abortuskliniek. Daarna is abortus bij wet verboden. Ook staat in de wet dat vrouwen jonger dan 16 jaar toestemming moeten hebben van hun ouders of voogd om een abortus uit te laten voeren.

De abortusbehandeling

Deze behandeling kan het beste plaatsvinden in een abortuskliniek. Daar zijn de hulpverleners zeer ervaren, kan de behandeling anoniem plaatsvinden en is vaak kosteloos. De dichtstbijzijnde klinieken zijn in Groningen en Zwolle.

Afhankelijk van de duur van uw zwangerschap kiest de arts één van onderstaande abortusbehandelingen.

  • Abortuspil: tot 7 weken

Tot aan uw zevende zwangerschapsweek kunt u de abortuspil gebruiken. U krijgt daarvoor twee pillen. De eerste pil zorgt ervoor dat uw lichaam stopt met het aanmaken van het zwangerschapshormoon, waardoor de vrucht loslaat in uw baarmoeder. De tweede pil veroorzaakt een kunstmatige miskraam. De abortuspil kan misselijkheid, diarree en bloedverlies veroorzaken.

  • Zuigcurettage: tot aan 12 weken

Tot aan uw twaalfde zwangerschapsweek is zuigcurettage mogelijk. Met een dun buisje zuigt de arts de vrucht onder verdoving uit uw baarmoederholte. Deze behandeling is vrijwel pijnloos en duurt enkele minuten. Na de curettage kunt u nog enkele dagen last hebben van buikpijn en bloedverlies.

  • Abortus vanaf 13 weken

Wanneer u langer dan 13 weken zwanger bent, is de abortusingreep zwaarder. De arts moet de vrucht met instrumenten verwijderen uit uw baarmoeder, waarna hij of zij de baarmoeder met een plastic buisje leegzuigt.