Stoppen met genotmiddelen

Stoppen met alcohol, roken en drugs is essentieel wanneer u zwanger bent. In deze genotmiddelen zitten namelijk giftige stoffen, die u via uw bloed doorgeeft aan uw ongeboren kindje. Daarmee kunt u ongemerkt de ontwikkeling van uw kindje schade toebrengen.

Gezondheidsrisico’s voor uw ongeboren kindje

Roken, drank en drugs brengen een groot gezondheidsrisico mee voor uw kindje. Daarbij moet u denken aan achterstand in de ontwikkeling van de hersenen, maar ook het achterblijven van lichaamsgewicht en lichamelijke ontwikkeling. Daardoor komt uw kindje al meteen met een achterstand ter wereld.

Foetaal Alcohol Syndroom

Een veel voorkomende aandoening die uw kindje kan oplopen wanneer u tijdens uw zwangerschap alcohol blijft drinken, is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Bij de geboorte is uw kindje kleiner dan normaal en groeit het minder snel. Ook kunnen er zichtbare afwijkingen zijn aan het hoofd en het gezicht en zijn de zenuwen van uw kindje minder goed ontwikkeld.

Op lange termijn houden kinderen met het Foetaal Alcohol Syndroom problemen. Ze slapen slecht, huilen meer en houden een achterstand in de ontwikkeling van hun hersenen. Daardoor kunnen ze zich minder goed concentreren en hebben ze een slechter geheugen. Deze gevolgen zijn blijvend.

Meer weten over roken, alcohol of drugs tijdens de zwangerschap?

Kijk op rokeninfoalcoholinfo of op drugsinfo.