Kinkhoest vaccinatie (22 weken prik)

Kinkhoest is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie zorgt voor hoestbuien die maanden kunnen doorgaan. Kinkhoest kan voor een pasgeborene gevaarlijk zijn doordat ze het erg benauwd hebben en ademnood kunnen krijgen.

De vaccinatie

Als het kindje geboren is krijgen zij 3 vaccinaties tegen kinkhoest. Deze vaccinatie worden gegeven bij 8 weken, daarna bij 12 weken en bij 16 weken. Dit betekent dat het kindje de eerste 8 weken niet beschermd is tegen kinkhoest. In de zwangerschap kunt u vanaf 22 weken bij het consultatiebureau een prik halen in de bovenarm tegen kinkhoest waardoor het kindje vanaf dag 1 beschermd is tegen kinkhoest.

Antistoffen

Door de vaccinatie maakt de moeder antistoffen aan en deze komen via de placenta bij het kindje. Hierdoor wordt het kindje beschermd maar beschermt u ook uw zelf en anderen. Een voordeel is dat het kindje niet zijn eerste prik bij 8 weken krijgt maar bij 12 weken.

De vaccinatie wordt vergoed door de ziektekosten verzekering. Er is veel onderzoek gedaan naar deze vaccinatie en is veilig voor het kindje en de moeder. Tussen een corona vaccinatie en de kinkhoest vaccinatie moet minimaal 2 weken tussen zitten

Voor meer informatie kunt u klikken op de volgende link: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik