Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Tijdens uw zwangerschap is het van groot belang dat u gezond leeft. Daar hoort gezonde voeding bij. Alles wat u zelf aan eten binnenkrijgt, komt namelijk ook binnen bij uw kindje. Het is daarom aan te raden om gevarieerd te eten, zodat u alle benodigde vitamines en mineralen doorgeeft.

Gezond eten tijdens uw zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het verstandig om goed te letten op wat u eet. In sommige voedingsmiddelen zitten bacteriën die infecties kunnen veroorzaken en daardoor schadelijk zijn voor de ongeboren kindje. Zo kunt u beter geen rauw voedsel als eieren, schaal- en schelpdieren, vlees en vis eten. Ook producten die zijn gemaakt van ongepasteuriseerde rauwe melk worden afgeraden.

Aangeraden voeding tijdens de zwangerschap

Om te weten wat u als zwangere vrouw het beste kunt eten heeft het Voedingscentrum een handig overzichtgemaakt. Hierin vindt u niet alleen wat u het beste kunt eten, maar ook de aangeraden hoeveelheid.

Extra mineralen en vitamines

Uw ongeboren kindje heeft net als u behoefte aan voldoende vitamines en mineralen. De meeste van deze bouwstoffen zitten in de voeding die u binnenkrijgt. Daarnaast raadt het Samenwerkingsverband Geboortezorg Noord Friesland u aan om extra foliumzuur te slikken. Ook extra vitamine D in de vorm van tabletten is verstandig, om de opname van calcium in uw eigen botten en die van uw kindje te bevorderen. Mocht u niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen, dan zijn er vitaminesupplementen speciaal voor zwangere vrouwen.

Een gezond gewicht tijdens uw zwangerschap

Wanneer u zwanger bent heeft u vaak extra veel trek. Dat is logisch, omdat uw lichaam meer energie nodig heeft tijdens de zwangerschap. Het idee dat u als zwangere echter voor twee mag eten, is onjuist. Dat u aankomt tijdens uw zwangerschap is logisch en noodzakelijk zelfs. Een gewichtstoename tussen 9 en 12 kilogram is normaal bij een gezond BMI.

Op zoek naar meer informatie over een gezond gewicht tijdens uw zwangerschap? Kijk eens op de website van het Voedingscentrum.