Als uw baby overlijdt

Het is een zeer ingrijpende en emotionele gebeurtenis: het overlijden van uw baby tijdens uw zwangerschap of tijdens of vlak na de bevalling. Op dat moment stort uw wereld in. Het kindje waar u zo lang naar hebt uitgekeken, mag geen of slechts korte tijd deel uitmaken van uw gezin.

Curettage of een natuurlijke bevalling

Een kindje kan om allerlei redenen in uw buik komen te overlijden. Tot ongeveer 14 weken zwangerschap kan de arts met een klein buisje de baarmoeder leegzuigen. Is de zwangerschap al verder gevorderd dan zal vrijwel altijd met behulp van medicijnen een bevalling worden opgewekt. Daarbij komt uw overleden baby net als alle andere baby’s op de natuurlijke manier ter wereld.

Afscheid nemen van uw baby

In de meeste gevallen wordt in overleg met u een moment gekozen waarop met het opwekken van de natuurlijke bevalling wordt begonnen. Meestal is uw kindje dan binnen 24 uur geboren. Nadat uw kindje is geboren, mag u het vasthouden om afscheid te nemen. Daar krijgt u alle tijd voor. De verpleegkundige helpt u met uw kindje aankleden. U kunt foto’s nemen en er worden afdrukken gemaakt van de handjes en voetjes.

Ook kan de arts op uw verzoek onderzoek doen naar de reden van overlijden. Weten waarom uw kindje is overleden, kan u helpen tijdens het rouwverwerkingsproces. Het kan bovendien belangrijk zijn om de doodsoorzaak te weten, omdat dat soms ook consequenties kan hebben voor eventuele volgende zwangerschappen.

Rouwverwerking na het overlijden van uw kindje

Ingeval uw kindje voor 24 weken zwangerschap is overleden en geboren, dan hoeft u geen aangifte te doen van de geboorte en het overlijden van uw baby bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het mag echter wel. Na 24 weken zwangerschap is de aangifte bij de burgerlijke stand een verplichting. U kiest dan ook een naam voor uw kind.

Na 24 weken zwangerschap is een crematie of begrafenis van uw kindje verplicht. Voor 24 weken zwangerschap hoeft dit niet. De begrafenis of crematie van uw kindje, is voor veel ouders het begin van een lange en intensieve rouwverwerkingsperiode, waarbij u de steun van uw naasten goed kunt gebruiken.

Ook contact met lotgenoten kan steun bieden. Daarvoor kan het Samenwerkingsverband Geboortezorg Noord Friesland u in contact brengen met een lotgenotengroep.