Overdracht naar uw huisarts en de jeugdgezondheidszorg

Aan het eind van de kraamweek dragen de verloskundige en kraamverzorgende hun zorg over aan de jeugdgezondheidszorg (JGZ) en uw huisarts. Hoe deze overdracht precies in zijn werk gaat, leest u hieronder.

Overdracht aan uw huisarts

Uw huisarts heeft bericht gekregen van de geboorte van uw baby via uw verloskundige zorgverlener. In sommige gemeenten hebben huisartsen de gewoonte om in de tweede of derde week na de geboorte het jonge gezin thuis te bezoeken. De huisarts is het aanspreekpunt wanneer uw kindje ziek wordt.

De huisarts is ook het aanspreekpunt wanneer u zelf ziek wordt, of klachten heeft van lichamelijke of psychische aard. Als er klachten zijn, blijf er dan vooral niet zelf mee rondlopen. Psychische klachten kunnen een lichamelijke oorzaak hebben en andersom. De huisarts kan samen met u kijken wat de oorzaak van uw klachten is, kan onderzoek doen en een juiste behandeling geven. Daarom is het van belang dat u bij klachten uw huisarts raadpleegt.

Overdracht aan de jeugdgezondheidszorg

De zorg door de jeugdgezondheidszorg is voor alle kinderen in Nederland gratis. De kraamverzorgende draagt aan het eind van de kraamweek uw gegevens schriftelijk over aan de JGZ en het consultatiebureau. Het gaat hierbij om informatie over de bevalling en de start van uw baby.

“Na de kraamtijd dragen wij de zorg voor uw baby over aan de jeugdgezondheidszorg”