Uw baby is te vroeg geboren

Wanneer uw kindje te vroeg is geboren maakt u als ouders een zware beginperiode mee. In plaats van samen thuis op de bank uw kraamvisite te verwelkomen, ligt uw kindje aan allerlei slangetjes op de couveuse afdeling van het MCL. Verpleegkundigen en artsen zullen er alles aan zal doen om u te steunen met advies en praktische zaken.

Wanneer spreken we van vroeggeboorte?

Een normale zwangerschap duurt 40 weken. In die tijd kan de ongeboren baby zich volledig ontwikkelen in uw buik. De geboortedatum berekenen we op basis van de laatste dag dat u ongesteld was. Wanneer uw kindje voor week 37 ter wereld komt, spreken we van vroeggeboorte.

Extreem vroeggeboorte

Wanneer uw kindje nog voor week 32 van uw zwangerschap wordt geboren, spreken we van een extreem te vroeg geboren baby, ook wel extreme prematuur. Dit komt bij zo’n 3 procent van de bevallingen voor.

Indien een bevalling zich aankondigt voor de 32e zwangerschapsweek, wordt u overgeplaatst naar het UMCG. Daar is de opvang van extreme premature babies optimaal. Afhankelijk van uw woonplaats, zal uw kindje na verloop van tijd naar een algemeen ziekenhuis dichter in de buurt worden verplaatst.

Een band opbouwen

Ondanks dat uw kindje om gezondheidsredenen in de couveuse ligt, is het van groot belang dat u als ouders wel vanaf het begin een band opbouwt met uw kindje. Vandaar dat er verschillende mogelijkheden zijn om contact te maken met uw kindje. Het verpleegkundig personeel van de couveuse-afdeling van het MCL ondersteunt u daarbij.