Medicatiegebruik bij de moeder

Het kan zijn dat u als moeder zelf medicatie gebruikt. Dan is het belangrijk om te weten of dit effect heeft voor uw baby tijdens of na de zwangerschap. Bij het gebruik van bepaalde medicatie of meerdere medicamenten tegelijk kan het zijn dat u tijdens de zwangerschap al eens een kinderarts hebt gesproken voor uitleg en adviezen, maar dit is niet altijd het geval. Ook zal er dan besproken worden of u borstvoeding kunt geven.

Wanneer u als moeder risicovolle medicatie gebruikt, vindt er vaak extra controle door de kinderarts plaats na de geboorte. Dit kan variëren van 12 uur tot 48 uur observatie. Tijdens deze observatieperiode wordt soms monitorbewaking van de baby toegepast middels stickertjes op de romp of worden glucose (suiker) controles in het bloed gedaan via een prikje in de hak. Ook worden controles uitgevoerd met speciale aandachtspunten voor bijwerkingen van de medicatie.

Voorbeelden van medicatie met mogelijke risico’s zijn: antihypertensiva en weeënremmers, antidepressiva, anti-epileptica, antipsychotica en/of antistollingsmiddelen.