Problemen met uw bekkenbodem na de bevalling
Een bevalling heeft een grote invloed op uw lichamelijke gesteldheid. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat uw spieren, banden en uw kraakbeen in uw bekkenbodemgebied tijdens de bevalling weker zijn, zodat uw kindje gemakkelijker door het geboortekanaal kan. Het lichaam herstelt zich na de geboorte weer uit zichzelf. Maar in sommige gevallen houdt u problemen met uw bekkenbodem.
Klachten bij een te slappe bekkenbodem
Na een bevalling kan het voorkomen dat de bekkenbodemspieren onvoldoende goed herstellen. Dit zorgt voor verschillende klachten:
- een verzakking van uw bekkenbodem
- ongewenst urineverlies
- ongewenst verlies van ontlasting
- minder gevoel tijdens het vrijen
Behandeling van problemen met uw bekkenbodem
Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Uw verloskundige zorgverlener of huisarts weet waar u een goed opgeleide bekkenfysiotherapeut kunt vinden die u hiermee helpt.
Oefeningen om uw bekkenbodem te herstellen
Uw bekkenbodem heeft na de bevalling tijd nodig om te herstellen. Geef uw spieren de kans om aan te sterken. Begin de dag na de bevalling rustig met oefeningen. Probeer de oefeningen tweemaal per dag 30 keer te doen en probeer rustig twee ademhalingen te maken tussen de oefeningen.
- In rugligging met gebogen benen of in zijligging
Probeer uw anus naar binnen te trekken alsof u ontlasting op moet houden. Intrekken als u uitademt, loslaten als u inademt.
- In rugligging
Probeer uw vagina naar binnen te trekken alsof u de urine moet ophouden. Intrekken als u uitademt, loslaten als u inademt.
- In rugligging met gebogen benen.
Probeer een diepe buikademhaling te maken en probeer te voelen wat er in het gebied van de bekkenbodem gebeurt.
Geef uw lichaam de tijd om te herstellen
Til geen zware dingen, en wacht met sporten tot zes weken na de bevalling. Kies voor een gezonde levensstijl. Daarmee bespoedigt u het herstel en voorkomt u mogelijke problemen.
Folder bekkenbodemcheck