Pijn bij het plassen en urineverlies na de bevalling

Na de bevalling kan plassen pijnlijk zijn. Ook kunt u last hebben van urineverlies. Problemen die voor de nodige schaamte zorgen, hoewel dat nergens voor nodig is. Het zijn veel voorkomende problemen, die na verloop van tijd (meestal) vanzelf over gaan.

Pijn bij het plassen

Pijn bij het plassen komt voor wanneer u scheurtjes of schaafwondjes aan uw schaamlippen en vagina hebt overgehouden aan de geboorte van uw kind. Ook wanneer u een zogenoemde knip hebt gekregen tijdens de bevalling kan plassen pijn doen. De urine loopt langs de wondjes, wat voor een branderig gevoel zorgt. Spoelen met water tijdens het plassen vermindert de pijn en houdt de wond(jes) schoon.

Urineverlies na de bevalling

Veel vrouwen hebben na de bevalling last van urineverlies of problemen met het ophouden van de ontlasting. Dat ontstaat doordat uw bekkenbodemspier en kringspier minder goed werken. Voorafgaand aan de bevalling zorgen zwangerschapshormonen ervoor dat alle spieren, banden en kraakbeen in het bekkengebied weker worden. Hierdoor kan het kindje bij de geboorte gemakkelijker door het geboortekanaal.

Bekkenbodemoefeningen

In de weken na de bevalling herstellen de spieren in het bekkenbodemgebied zich en krijgt u meer controle over uw blaas. Na verloop van tijd zal het ongecontroleerde urineverlies geleidelijk aan afnemen. Dit proces kunt u zelf versnellen door na de bevalling bekkenbodemoefeningen te doen om uw spieren te verstevigen.

Contact met de huisarts

Wanneer u na drie tot vier maanden nog altijd last hebt van ongecontroleerd urineverlies en/of ongewild verlies van ontlasting, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts. Hij of zij kan u verder helpen om uw probleem op te lossen.