Herstel van uw menstruatiecyclus

Nadat uw kindje geboren is, duurt het even voordat uw menstruatiecyclus weer op gang komt. De hormonen in uw lichaam die ontstaan tijdens de zwangerschap zorgen er namelijk voor dat de opbouw van uw baarmoederslijmvlies en de eisprong uitgesteld wordt. Dat kan wel zo’n zes tot acht weken duren. Maar let wel: 2 weken voor de eerste menstruatie na de bevalling heeft u uw eisprong en bent u vruchtbaar. Wilt u niet meteen weer zwanger worden, dan is het aan te raden met anticonceptie te beginnen.

Uitblijven van uw menstruatie na de bevalling

Uw baarmoeder heeft de tijd nodig om te krimpen naar de omvang van voor de zwangerschap. Ongeveer twee maanden na de geboorte van uw kindje is de baarmoeder volledig hersteld. Als u flesvoeding geeft, kunt u de eerste menstruatie binnen zes tot acht weken verwachten. Geeft u borstvoeding dan kan uw menstruatie langer uitblijven. Na uw zwangerschap bent u in veel gevallen op dezelfde wijze ongesteld als voorheen. Wel kan uw menstruatiecyclus een stuk regelmatiger zijn.

U blijft bloeden tijdens de menstruatie

Het is normaal dat uw eerste menstruatie na de bevalling wat heftiger is dan voorheen. Wanneer u tijdens uw eerste menstruatie na de zwangerschap blijft bloeden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.