Pijnlijke en gevoelige borsten na de bevalling

Van nature bereidt het vrouwelijk lichaam zich na de bevalling voor op het geven van borstvoeding. Na de geboorte van uw kindje komt de borstvoeding op gang. Er stroomt meer bloed naar de borsten voor de productie van moedermelk. Deze stuwing zorgt voor pijnlijke en gevoelige borsten.

Pijnlijke borsten wanneer u borstvoeding geeft

Pijnlijke, gevoelige borsten ontstaan doordat uw borsten volop bezig zijn met de productie van moedermelk. De ergste stuwing en ongemakken zijn na de eerste week voorbij als vraag en aanbod in evenwicht zijn. U kunt de druk op uw borsten eenvoudig verminderen door uw pasgeboren kindje vaker borstvoeding te geven. Eventueel kunt u met kolven de druk van uw borsten halen. Koude kompressen of koolbladeren zijn middelen die de pijn wat kunnen verzachten.

Pijnlijke borsten wanneer u kunstvoeding geeft

Ook wanneer u kunstvoeding geeft, kunt u last krijgen van stuwing. In dat geval is het zogenoemde ‘opbinden’ van uw borsten een mogelijkheid om de pijn te verzachten. Daarbij zorgt u er met een extra strakke bh zonder beugel voor dat u de productie van moedermelk afremt. Uw kraamverzorgende kan u hierbij adviseren en assisteren.