Hoe lang krijgt u kraamzorg?

Standaard is er in het basispakket afgesproken dat u wanneer u borstvoeding geeft 49 uur kraamzorg krijgt. Wanneer u kiest voor flesvoeding, hebt u recht op 45 uur. Het minimaal aantal uur dat u kraamzorg krijgt is vastgelegd op 24 uur. Dat wordt in de meeste gevallen verdeeld over 8 dagen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie is het echter mogelijk dat u meer uren op een dag geïndiceerd krijgt of dat uw kraamzorgtijd langer duurt.

Wie bepaalt hoeveel uur kraamzorg u krijgt?

Aan de hand van een intake gesprek maakt uw intaker voor de 34ste week van uw zwangerschap een inschatting van het aantal uren dat u kraamzorg nodig hebt. De kraamzorgorganisaties hanteren daarbij het zogenaamde landelijk indicatieprotocol. Wanneer u in verwachting bent van een tweeling of een kindje met medische problemen kan ze het aantal uur verlengen.

Bijstellen van het aantal uur kraamzorg

Wanneer u bent bevallen van uw baby maakt de kraamverzorgende in overleg met de verloskundige opnieuw een inschatting van het aantal uur dat u kraamzorg nodig hebt. Dit kan ze zelfs tijdens de kraamtijd nog aanpassen. U heeft maximaal recht op 80 uur kraamzorg verdeeld over 10 dagen. Hierin is ook weer het landelijk indicatieprotocol leidend. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer er problemen ontstaan met de borstvoeding of wanneer u een zware bevalling achter de rug hebt, waardoor u extra tijd nodig hebt om te herstellen.

Kraamzorg in het ziekenhuis

Wanneer u in het ziekenhuis bent bevallen, gaat het aantal dagen dat u samen met uw kindje in het ziekenhuis verblijft af van uw kraamzorguren thuis. Voor één dag in het ziekenhuis rekent de zorgverzekeraar afhankelijk van uw indicatie ongeveer  zes uur kraamzorg thuis. De dag dat u samen met uw kindje naar huis mag, wordt niet in de berekening meegenomen.

Ligt u kindje op de couveuseafdeling  tijdens de kraamtijd en mag u naar huis of gaat u naar het Ronald MacDonaldhuis, neem dan altijd contact op met uw kraamzorg organisatie. Er is vaak nog een mogelijkheid voor kraamzorg.