De hielprik bij uw baby

Met de hielprik wordt onderzoek gedaan naar een aantal zeldzame maar ernstige ziekten. Het zijn ziekten die niet te genezen zijn, maar die wel behandeld kunnen worden met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Hoe verloopt de hielprik?

Een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) komt tussen de vierde en de zevende dag na de bevalling bij uw thuis. Als uw kindje in het ziekenhuis ligt dan doet het ziekenhuis de hielprik. Met een klein prikje in de hiel van uw baby nemen ze een beetje bloed af.

Op welke ziekten onderzoeken we het bloed van uw baby?

Op dit moment worden 26 ziekten onderzocht, de meesten zijn stofwisselingsziekten. Benieuwd welke ziekten precies onderzocht worden? Kijk op de website van het RIVM.

Vervolgonderzoek na de hielprik

Binnen 5 weken krijgt u via het RIVM de uitslag van de hielprik. Als de uitslag afwijkend is neemt de huisarts contact op om het vervolgonderzoek in het ziekenhuis te plannen. Soms is een tweede hielprik nodig omdat de uitslag niet helemaal duidelijk is. Dit betekent niet automatisch dat uw kindje een ziekte heeft, maar dat er meer onderzoek nodig is. De hielprik is gratis en vervolgonderzoek valt onder de ziektekostenverzekering.