De gehoortest bij uw baby

Om te onderzoeken of het gehoor van uw pasgeboren baby goed is, krijgt uw kindje een gehoortest. Het is namelijk van groot belang dat de baby goed kan horen, om later goed te kunnen leren praten. De gehoortest is een pijnloos en snel onderzoek.

Hoe verloopt de gehoortest?

Via een klein dopje in het oor van uw baby wordt getest of uw kindje goed kan horen. In het dopje zit meetapparatuur die meet of het gehoor goed werkt. Het dopje maakt een zacht ratelend geluid, waar het gezonde oor op reageert. Deze reactie wordt vervolgens gemeten en de uitslag is direct bekend.

Wat als het gehoor van uw baby onvoldoende is?

Het kan zijn dat één of beide oren niet voldoende reageren tijdens de gehoortest. In dat geval komt de JGZ-medewerker na een tijdje opnieuw langs voor een tweede en eventueel derde gehoortest. Pas wanneer dan blijkt dat het gehoor van uw baby nog steeds onvoldoende is, wordt contact opgenomen met het audiologisch centrum. Dit centrum is gespecialiseerd in onderzoek naar het gehoor. Samen met hen maakt u afspraken over vervolgonderzoek.

Waarom is een goed gehoor van uw baby belangrijk?

Om goed te leren praten, is het belangrijk dat uw kindje goed kan horen. Al meteen na de geboorte vangt uw baby geluiden op wanneer het u als ouders hoort praten. Zo leert uw kindje klanken en geluiden herkennen. Dit is essentieel om later ook zelf te leren praten.

Wat kunt u doen als u twijfelt over het gehoor van uw baby?

Wanneer u twijfelt over het gehoor van uw baby kunt u contact opnemen met het consultatiebureau. Zij kunnen u indien nodig doorverwijzen naar een specialist.