Vitamines en mineralen na de bevalling

Wanneer u borstvoeding geeft, zult u als moeder op moeten letten of u zelf voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Uw eigen lichaam heeft namelijk behoefte aan extra energie tijdens de borstvoedingsperiode. Daarnaast heeft ook uw kindje vitamines en mineralen nodig, die het via uw moedermelk binnenkrijgt.

Vitamines en mineralen slikken tijdens de borstvoedingperiode

Het geven van borstvoeding kost u meer energie. Vandaar dat het belangrijk is om genoeg calorieën, vitamines en mineralen binnen te krijgen. Daarnaast is het verstandig extra vitamine D te slikken. Door vitamine D in te nemen zorgt u ervoor dat u het verlies van calcium via de moedermelk compenseert.

Ook zijn vitamine A en B en voldoende foliumzuur (vitamine B11) belangrijk. Deze stoffen zitten in gezonde voeding, maar er zijn ook multivitaminetabletten verkrijgbaar speciaal voor vrouwen die borstvoeding geven. Op de website van het Voedingscentrum vindt u overzichtelijk hoeveel en welke voeding u nodig hebt.

Vitamines voor uw kindje

Net als uzelf heeft ook uw kindje na de geboorte extra vitamine D is nodig. Dit zorgt ervoor dat de jonge botten calcium goed opnemen. Daarnaast krijgen alle pasgeboren kindjes extra vitamine K. Dit is nodig voor een goede bloedstolling bij de baby. Krijgt u baby borstvoeding dan geeft u uw kindje tijdens de eerste drie levensmaanden extra vitamine K in de vorm van druppels. In kunstvoeding is de extra vitamine K toegevoegd.