Kiezen voor kunstvoeding
Niet in alle gevallen is het mogelijk om borstvoeding te geven. Er kunnen problemen ontstaan in de aanloopfase of later of u kiest bewust voor kunstvoeding. In dat geval is er kunstvoeding speciaal voor pasgeboren zuigelingen.
Wanneer kiezen voor kunstvoeding?
Als de borstvoeding niet vanzelfsprekend is, kunt u er voor kiezen om (tijdelijk) te gaan kolven en uw kind moedermelk op een andere manier te geven, bijvoorbeeld per fles. Dat kan voor komen wanneer uw kindje nog niet voldoende zuigkracht heeft, bijvoorbeeld ingeval uw kind te vroeg geboren is. Het geven van borstvoeding kan ook te pijnlijk zijn. Pijn is altijd een signaal dat er iets niet goed gaat. Geef dit aan bij uw verloskundige of kraamverzorgster. Wanneer pijn blijft, kunt u een lactatiekundige inschakelen; zij kan u helpen het probleem op te lossen.
Heel soms krijgen moeders het advies om kunstvoeding te geven vanwege het gebruik van medicijnen, die schadelijk zijn voor uw kindje. Wanneer het geven van borstvoeding of moedermelk niet kan of niet lukt, of wanneer u bewust kiest om dit niet te doen, is het alternatief donormelk of kunstvoeding.
Hoogwaardige kunstvoeding
Nederland beschikt over kwalitatief hoogwaardige kunstvoeding en schoon drinkwater. Deze kunstmatige voeding bevat de meeste bouwstoffen die uw pasgeboren kindje nodig heeft. In kunstvoeding zit vitamine K, daarom heeft uw kindje geen extra vitamine K druppels nodig. Wel is het aan te raden om uw kind tot vier jaar extra vitamine D druppels te geven.
Een voordeel van het geven van de fles met moedermelk of kunstvoeding is dat de vader of andere verzorger van het kind ook af en toe een flesje kan geven. Let er wel op dat uw kindje niet door teveel verschillende mensen wordt gevoed. Dit kan de binding- en hechtingsproces tussen u en uw kind verstoren.
Kies voor de juiste speen
Iedere baby heeft een andere voorkeur voor een type speen. Probeer daarom verschillende soorten spenen uit, totdat u de juiste heeft. Bovendien kunt u met het type speen het drinktempo van uw kindje beïnvloeden. Wanneer u borstvoeding geeft maar (tijdelijk) moedermelk of kunstvoeding in de fles geeft, kiest u voor een rechte speen. De speen moet de mond goed vullen, zacht zijn en de voeding moet er zeker niet te hard uitstromen.
Prop de speen nooit in de mond van uw kindje, maar biedt de speen net boven de bovenlip aan en laat uw kindje zelf aanhappen. Let tijdens de voeding goed op het drinkgedrag van uw kindje. Als uw kind onrustig wordt, kunt u de fles het beste voorzichtig terugtrekken en weer aanbieden als uw kindje weer op adem is gekomen.