Geeft u borstvoeding of kunstvoeding?

Borstvoeding geven aan uw pasgeboren baby  is een logisch vervolg van het zwanger zijn. In uw buik heeft uw kindje al heel veel meegekregen, maar het is nog niet helemaal klaar. Zo moet bijvoorbeeld het afweersysteem nog verder uitrijpen en hierbij is moedermelk van groot belang. Moedermelk bevat behalve afweerstoffen vele andere essentiële bouwstoffen voor uw kindje. Daarnaast is het geven van borstvoeding één van de meest intieme en speciale momenten tussen moeder en kind. In bijna alle situaties is het geven van borstvoeding mogelijk. Slechts in een enkel geval is het van tevoren duidelijk dat borstvoeding niet mogelijk is. U kunt dit al in de zwangerschap bespreken met uw verloskundige, arts of een lactatiekundige.

Kiezen voor borstvoeding

Veel moeders kiezen er bewust voor om hun kindje borstvoeding te geven vanwege de vele voordelen van moedermelk. Het bijzondere aan moedermelk is dat uw lichaam er zelf voor zorgt dat de samenstelling van de melk exact aansluit op wat uw kindje nodig heeft. Bovendien bevat moedermelk unieke groeistoffen en antistoffen ter bescherming tegen ziekten en infecties.

Als borstvoeding niet kan

Er zijn uitzonderlijke situaties waarin borstvoeding geven niet wenselijk is, bijvoorbeeld als de moeder bepaalde medicijnen gebruikt. Meestal weegt het voordeel van het geven van borstvoeding op tegen het nadeel van de medicatie. In veel gevallen blijkt een (tijdelijk) alternatief medicijn mogelijk. Bespreek dit tijdens de zwangerschap met uw arts die uw medicatie voorschrijft.

Soms besluit een moeder op basis van eerdere ervaringen bij haar tweede kindje kunstvoeding te geven. Vaak kan er samen met een lactatiekundige al in de zwangerschap een plan gemaakt worden om problemen te voorkomen en de kans van slagen een volgende keer te vergroten. Ook wanneer er van te voren al problemen te verwachten zijn, bijvoorbeeld bij een kindje met een hazenlip, kan het handig zijn om tijdens de zwangerschap al een plan te maken.

Extra vitamines voor moeder en kind

Tijdens de borstvoedingsperiode is het voor de moeder, net als tijdens de zwangerschap, belangrijk om gezond te leven, te eten en te drinken. U hoeft niet voor twee te eten, maar u dient er wel rekening te houden dat er iemand met u mee-eet. Het is aan te raden om als moeder extra vitamine D te slikken. Ook uw pasgeboren kindje krijgt de eerste drie maanden extra vitamine K en de eerste levensjaren extra vitamine D.

“Moedermelk bevat unieke groeistoffen en antistoffen ter bescherming tegen ziekten en infecties”