Uw baby aangeven bij de gemeente

Uw pasgeboren baby is naast een nieuw lid van uw gezin ook een nieuwe inwoner van de gemeente waar u woont. Vandaar dat u uw baby binnen drie dagen na de geboorte dient aan te geven bij de gemeente waar uw baby is geboren.

Geboorteaangifte is verplicht

Aangifte doen van de geboorte van uw kindje is verplicht. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt bij de aangifte een geboorteakte op. Deze akte hebt u later nodig om uw kind te kunnen verzekeren of bijvoorbeeld in te schrijven voor een basisschool.

Hoe werkt een geboorteaangifte?

Iedere gemeente heeft zijn eigen regels als het gaat om het aangeven van een pasgeboren baby. Het is daarom verstandig om voordat u naar het gemeentehuis gaat even op de website van de gemeente te kijken waarin uw baby is geboren. In de meeste gevallen moet u onderstaande documenten meenemen:

  • uw eigen identiteitsbewijs.
  • het identiteitsbewijs van de moeder.

Aangifte wanneer uw kindje overleden is

Wanneer uw kindje al voor de geboorte overleden is of binnen drie dagen na de geboorte overlijdt, bent u toch verplicht om geboorteaangifte te doen. De ambtenaar van burgerlijke stand maakt dan samen met de geboorteakte ook de overlijdensakte op.