Erfelijke aandoeningen in de familie

Het is als kersverse ouders prachtig om te zien hoeveel het kleintje op u lijkt. Pasgeboren baby’s hebben vaak al veel uiterlijke kenmerken van hun ouders. Maar er zijn ook minder leuke erfelijke eigenschappen die overgebracht worden tijdens de bevruchting. Erfelijke aandoeningen bijvoorbeeld.

Genetisch overdraagbare aandoeningen

Er zijn veel verschillende erfelijke aandoeningen die u als ouder genetisch kunt overdragen op uw baby. Misschien weet u het al of twijfelt u nog of er een erfelijke aandoening in uw familie voorkomt. Het is hoe dan ook goed om vooraf na te denken over de kans dat uw kindje deze ziekte of aandoening erft. Dit kan een grote impact hebben op uw leven en het leven van uw baby.

Onderzoek naar erfelijke ziekten

Wanneer u twijfelt, kunt u voordat u zwanger wordt een onderzoek laten doen naar eventuele erfelijke aandoeningen of ziekten in uw familie. Op basis van de resultaten kan de arts u informatie geven over de kans dat uw kindje de erfelijke aandoening krijgt.

Persoonlijke vragen

Om antwoord te krijgen op uw persoonlijke vragen, kunt u contact zoeken met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

“Een erfelijke aandoening zorgt bij veel ouders voor een emotioneel keuzeproces om te beslissen of u wel of niet zwanger wilt worden”