Behandeling van onvruchtbaarheid

Er zijn verschillende behandelingen om de kans op een zwangerschap te vergroten wanneer natuurlijk zwanger worden niet lukt. Op basis van onderzoek naar de reden van de verminderde vruchtbaarheid kan er gekozen worden voor één van onderstaande behandelingsmethoden.

Hormoonbehandeling

Een hormoonbehandeling is een veelgebruikte behandelmethode bij de vrouw. Met de behandeling probeert de arts uw cyclus te reguleren en de eisprong op te wekken. Dit kan doormiddel van hormoontabletten, injecties of een hormoonpompje. Een hormoonbehandeling bij mannen is uiterst zeldzaam. Bij deze behandeling wordt de endocrinoloog ingeschakeld.

Intra Uteriene Inseminatie (IUI)

Via Intra Uteriene Inseminatie, ook wel IUI genoemd, wordt het opgewerkte sperma van de eigen partner bij de vrouw geïnsemineerd in de baarmoeder.

In Vitro Fertilisatie (IVF)

Bij In Vitro Fertilisatie, ook wel reageerbuisbevruchting genoemd, worden rijpe eicellen door de arts uit de eierstok van de vrouw gehaald. In het laboratorium komen de eicellen samen met de zaadcellen en kan er bevruchting plaatsvinden. Bij een succesvolle bevruchting worden een of twee bevruchte eicellen teruggeplaatst in de baarmoeder. Daarna is het afwachten of de eicellen zich innestelen.

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)

Een Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie is een speciale vorm van IVF. Bij deze behandelmethode wordt er één enkele zaadcel geselecteerd, die rechtstreeks in de eicel wordt geïnjecteerd. Dit gebeurt in het laboratorium, waarna de bevruchte eicel terug in de baarmoeder wordt geplaatst. Deze behandeling wordt vaak gebruikt wanneer de zaadcellen van onvoldoende kwaliteit zijn.

Eileideroperatie

Verminderde vruchtbaarheid kan ook het gevolg zijn van een beschadiging aan de eileiders. In sommige gevallen biedt een eileideroperatie de oplossing. Dit is echter afhankelijk van de aard van de problemen.

Kunstmatige inseminatie met donorzaad (KID)

Wanneer de man verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar blijkt te zijn, is kunstmatige inseminatie met donorzaad een mogelijke behandelmethode. Alleenstaande vrouwen en lesbische paren hebben door KID ook de mogelijkheid om kinderen te krijgen.