Als zwanger worden niet lukt

Zwanger worden is voor iedere ouder een spannend en emotioneel proces. Zeker wanneer zwanger worden niet lukt. Om u heen ziet u hoe andere stellen schijnbaar zonder moeite zwanger worden, terwijl dat bij u niet lukt. Dat kan een behoorlijke impact hebben op uw leven en uw relatie.

Verminderde vruchtbaarheid

Tachtig procent van alle paren met een kinderwens wordt zwanger na een jaar vrijen zonder anticonceptie. Bent u na een jaar niet zwanger, dan zal de huisarts onderzoek gaan inzetten en u indien nodig verwijzen naar de fertiliteitspolikliniek in het MCL.

Behandeling bij verminderde vruchtbaarheid

De oorzaak van verminderde vruchtbaarheid kan bij zowel de vrouw als bij de man liggen, soms een combinatie van beide. Niet altijd wordt er een oorzaak gevonden van verminderde vruchtbaarheid.

Wanneer uit onderzoek blijkt dat één van beide ouders verminderd vruchtbaar is, zijn er meerdere behandelingsmogelijkheden om met een medische hulp toch zwanger te worden. Het type behandeling wordt afgestemd op uw vruchtbaarheidsprobleem. Hoe groot de kans is dat u na behandeling zwanger wordt, is vooraf niet te zeggen.

Meer informatie of steun

Freya is een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Zij geeft medische informatie maar brengt ook contacten tot stand met lotgenoten.

“Niet zwanger kunnen worden, hield me dag en nacht bezig. Ik heb veel steun gehad aan de gesprekken met de gynaecoloog van Medisch Centrum Leeuwarden”