Thuis bevallen of in het ziekenhuis

De bevalling is wellicht het meest spannende moment in uw leven. Het is dan ook goed om vooraf na te denken over waar u wilt bevallen. Thuis in uw vertrouwde omgeving of liever in het ziekenhuis?

Keuze voor de plek om te bevallen

De keuze voor de plaats waar u wilt bevallen is in veel, maar niet alle gevallen aan u. Veel moeders kiezen ervoor om thuis te bevallen omdat ze zich in hun vertrouwde en huiselijke omgeving het meest ontspannen voelen. Bovendien bent u na de bevalling meteen thuis om samen met uw naasten van uw kindje te genieten.

Redenen om in het ziekenhuis te bevallen

Er zijn een aantal omstandigheden die een bevalling in het ziekenhuis noodzakelijk maken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer u in verwachting bent van een meerling, uw kindje in stuitligging ligt of u een verhoogde bloeddruk ontwikkelt. Er kunnen zich verschillende risicofactoren voordoen waardoor het voor u en uw kind beter is om in het ziekenhuis te bevallen. De verloskundige of gynaecoloog maakt deze inschatting.

Poliklinische bevalling in het MCL

Als er geen medische reden is om in het MCL in Leeuwarden te bevallen, is dat nog wel mogelijk. We noemen dat dan een poliklinische bevalling. Tenslotte kan het ook nog zo zijn dat er wel een medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, maar dat de ziekenhuisbevalling toch wordt begeleid door de eigen verloskundige; een zogenoemde medium risk bevalling.

“Dankzij de goede zorg van de verloskundige van het Samenwerkingsverband Geboortezorg Noord Friesland kon ik thuis met een gerust hart bevallen”