Omgaan met pijn tijdens de bevalling

U hebt inmiddels vast al de nodige verhalen gehoord over pijn tijdens de bevalling. Pijn hoort nu eenmaal bij een bevalling. Toch kunt u zelf de nodige voorbereidingen treffen waardoor u beter de weeën kunt opvangen.

Pijn tijdens de bevalling

De meeste vrouwen ervaren pijn onder in de buik tijdens de weeën. Deze pijn neemt vaak toe wanneer de baarmoeder zich verder opent om ruimte te maken voor uw kindje. Er zijn ook vrouwen die de pijn tijdens de weeën vooral in hun rug voelen. Ook de geboorte zelf kan een brandende pijn veroorzaken.

Omgaan met pijn bij de bevalling

Tijdens de bevalling maakt het lichaam endorfines aan. Dit zijn natuurlijke pijnstillers. Angst remt de aanmaak van endorfines. Er zijn methoden die u helpen om de weeën op te vangen waardoor u ontspant en de natuurlijke pijnstillers hun werk kunnen doen. Op de zwangerschapscursus leert u ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen die u houvast bieden om uw pijn te kunnen controleren.

Uw verloskundige ondersteunt u  om de weeën op een zo goed mogelijke wijze op te vangen. Zo kan een warm bad of douche wonderen doen en zijn er verschillende houdingen om de weeën beter te kunnen hanteren. Uw partner kan u helpen door uw rug te masseren.

Pijnbehandeling met medicatie

Mocht er toch een noodzaak zijn voor pijnbehandeling met medicatie, dan is dat een reden om de bevalling op medische indicatie verder in het ziekenhuis voort te zetten.