Inleiding van de bevalling

Soms kan er een medische reden zijn om de bevalling in te leiden. Bij een inleiding wordt de bevalling kunstmatig op gang gebracht. Dit gebeurt door middel van medicijnen die de weeën opwekken. De bevalling vindt plaats onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Een inleiding wordt meestal geadviseerd als de gynaecoloog inschat dat de situatie voor het kindje buiten de baarmoeder gunstiger zal zijn dan in de baarmoeder. Ook ernstige klachten bij uzelf kunnen een reden zijn om de bevalling in te leiden.

Enkele veel voorkomende redenen voor een inleiding zijn: over tijd zijn, langdurig gebroken vliezen, groeivertraging van de baby, hoge bloeddruk, een verwachte grote baby, suikerziekte en een verslechtering van de placenta.

Andere redenen

Er zijn nog vele andere redenen om de bevalling eerder in te leiden. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het verloop van de vorige zwangerschap en bevalling of met andere bijkomende problemen in de huidige zwangerschap. Indien u zelf wilt dat de bevalling wordt ingeleid of wanneer u twijfelt of het echt nodig is bespreek dit dan met de gynaecoloog. De gynaecoloog zal de voor- en nadelen met u bespreken en het advies toelichten.

Meer informatie over een inleiding kunt u krijgen in het ziekenhuis en op de onderstaande website kunt u informatiefilms kijken:

https://www.degynaecoloog.nl/informatiefilms/bevalling/