De uitgerekende datum voorbij en nu?

Maanden lang hebt u uitgekeken naar die ene datum: de dag dat u bent uitgerekend. Het geeft een gek gevoel wanneer er op die dag en de dagen er na niets gebeurt. Maar maakt u zich geen zorgen. Er is niets mis met het feit dat uw kindje nog even op zich laat wachten.

Een overdragen zwangerschap

De meeste baby’s worden geboren tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Zo’n zes procent van de baby’s blijft rustig in de buik zitten tot aan het einde van de 42e week. In dat geval noemen we de baby overdragen. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. In deze extra weken kunt u ook nog gewoon thuis bevallen.

Onderzoek vanaf 41 weken

Om te kijken of alles nog goed gaat met uw baby, krijgt u vanaf 41 weken iedere week een controle van uw verloskundige of de gynaecoloog. Die onderzoekt of er nog genoeg vruchtwater is en of de groei en conditie van uw baby goed zijn. Als er bij deze controle van de zwangerschap iets niet in orde lijkt te zijn, kan worden besloten om de bevalling in te leiden.

Bevalling inleiden na 42 weken

Wanneer de bevalling zich na 42 weken nog niet aandient, leidt de arts de bevalling in. Dat gebeurt in het Medisch Centrum Leeuwarden. Na de 42e week neemt de kans dat de placenta minder goed gaat werken namelijk toe. Met uw behandelend arts maakt u een afspraak over de dag dat de bevalling ingeleid wordt. De verrassing is er af, maar het resultaat blijft even mooi.