Ontsluitingsweeën

Aan het eind van de zwangerschap voelt u steeds vaker uw baarmoeder samentrekken en uw buik hard worden. Deze harde buiken maken de baarmoedermond zachter en weker. Het betekent echter nog niet dat de bevalling is begonnen.

Ontsluitingsweeën komen regelmatig, duren 45 tot 60 seconden en worden steeds sterker. Deze weeën zorgen ervoor dat uw baarmoedermond zich langzaam opent zodat de baby straks door het geboortekanaal kan. We noemen dat het ontsluiten van de baarmoedermond. Uw bevalling is dan begonnen.

Rustig begin

De eerste ontsluitingsweeën zijn nog niet zo krachtig, maar hoe langer de bevalling duurt hoe pijnlijker de weeën zijn. U kunt de weeën in uw onderbuik, rug of bovenbenen voelen. Naarmate uw baarmoedermond zich verder opent, komen de weeën steeds sneller terug. Om de drie tot vier minuten krijgt u een wee, die een minuut kan duren.

Pijn tijdens de weeën

Veel vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën als de meest pijnlijke momenten tijdens de bevalling. Het is echter een pijn die moeilijk met andere pijnsoorten te vergelijken is. De wee wordt steeds heftiger en neemt dan weer af. Tussen de weeën door is de pijn (bijna) weg, en kunt u tot rust komen.

Omgaan met de pijn

Om goed om te gaan met de pijn leert u tijdens de zwangerschapscursus manieren die u helpen ontspannen. Er komen zowel ontspanning- als ademhalingsoefeningen aan bod. Mocht u tijdens de weeën toch te veel pijn hebben, dan kunt u vragen om medicatie tegen de pijn. Pijnmedicatie kan alleen in het ziekenhuis worden gegeven.

Volledige ontsluiting

Wanneer uw baarmoedermond zich tot tien centimeter heeft geopend, heeft u volledige ontsluiting. Dan kan de geboorte van uw kindje beginnen.