Uw vliezen breken

De bevalling kondigt zich in 10% van de gevallen aan met het breken van de vliezen. Plotseling verliest u heldere vloeistof, zonder dat u daar iets aan kunt doen. In dat geval zijn de vliezen waarin de baby zit gescheurd. Het kan een teken zijn dat de bevalling begint.

Helder vruchtwater

Het is belangrijk om goed naar het vruchtwater te kijken wanneer de vliezen breken. We noemen het vruchtwater helder als het lijkt op kraanwater. Er mogen kleine witte vlokjes in zitten.  Dat is het huidsmeer van de baby. Vaak oogt het vruchtwater dan wat melkachtig. Ook kan het wat rozig zijn. Een beetje bloed heeft zich dan vermengd met het heldere vruchtwater.

Wanneer uw vruchtwater groen, bruin of geel is, dient u onmiddellijk uw verloskundige te bellen. Dit betekent dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. De conditie van de baby moet dan extra worden bewaakt in het ziekenhuis.

De verloskundige bellen

Wanneer uw vliezen breken, neemt u contact op met uw verloskundige. Zij komt dan langs om u te controleren. In de meeste gevallen begint uw bevalling binnen 24 uur na het breken van de vliezen. U krijgt de eerste ontsluitingsweeën. Wanneer de weeën na het breken van de vliezen niet op gang komen, kan de gynaecoloog na 24 uur besluiten om uw bevalling in te leiden.

Gebroken vliezen voor de 37e week

Wanneer uw vliezen breken voor week 37 van uw zwangerschap moet u meteen de verloskundige of arts bellen. Omdat uw baby te vroeg geboren kan worden, moet u in dit geval naar het ziekenhuis.